24 August, 2012

Zeytinyağlı yaprak sarması tarifi

Yaprağın damarlanmaması için önce öncelikle ılık suda bekletilir. Bendeki yapraklar buzlukta tek yemeklik buzdolabı poşetlerinde bulunduğu için, kettle'da ısıttığım su ile kısa bir süre bekletmem açılması için yeterli oluyor.

İç malzemesi için;
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı yıkanmış pirinç
3 baş soğan (Rondoda 1/2 çay bard. su ile çekilmiş halde)
Minik minik doğranmış havuç
Baharat olarakta nane, kırmızı toz biber, karabiber, tuz
Kuru üzüm

İlk önce soğanlar zeytinyağı ile çevrilir, soğanlar seffaflaşmaya başladıktan hemen sonra yıkanmış pirinçlerde eklenir, sonra baharatlarda eklendikten sonra 3 bardak su eklenir, kaynadıktan sonra pirinçler %70 piştikten sonra, üzümler eklenir. Sonra altı kapatılır ve pilav gibi demlenir.

Pişen iç biraz ılıdıktan sonra, yapraklar daha hızlı sarabilmek için 4lü 5 li yanyana açılır, damarlı yüzeyin üzerine ılıyan iç 1 tatlı kaşığı dolusu konarak, uzunlamasına yayılıyır. Dolma sarıldığında kalem gibi ince bir hal alır.

Kesilen yaprakların sapları ya da bozuk olan yaprakları tencerenin dibine dizebilirsiniz. Üzerine sıralı bir şekilde yaprak sarmalarını dizdikten sonra toplamda 1 bardak su koyabilirsiniz.
Ancak bu bardağa öncelikle 1 limon suyu, eğer domates tadını seviyorsanız da biraz domates salçasını karıştırabilirsiniz. Sonra bu karışımı yavaşça dolmaların üzerine dökebilirsiniz.

20-25 dakika pişirdikten sonra, altını kapatarak, tadının oturması için beklemeye alabilirsiniz.
Sonra saklayacağınız kaba yerleştirdikten sonra üzerini limon dilimleri ile süsledikten sonra, biraz daha zeytinyağını üzerinde gezdirebilirsiniz.

No comments:

Post a Comment