21 September, 2016

4 ve 6 aylık bebeklerde ek gıdaya geçiş

Bu yazı hazırlanırken ABD, İngiltere, Çin, Japonya ve tabi ki ülkemiz doktorlarının, deneyimli annelerin ve ebelerin paylaşımları kaynak alınmıştır.

İlk 6 ay mutlaka anne sütü önerisini birçoğumuz duymuşuzdur. Bunun nedeni bebeklerin sindirim sistemlerinin henüz hazır olmamasıdır. Birçok kaynağa göre en erken 4.aydan itibaren ek gıdaya başlanabilir. Buna göre;

İlk önce organik tahılları içeren (yulaf, buğday, mısır, pirinç unu gibi.) liflere mümkünse kendi sütünüz ile hazırlanmış muhallebilerdir. İlk günler 4 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde verilmelidir.
Aynı şekilde kendi sütünüzden hazırlanmış yoğurt ara öğün olarak yedirilebilir.

Bebeğinize ilk hafta tahıl, sonraki hafta her gün farklı bir sebze püresi, diğer hafta yavaş yavaş çok tatlı olmayan meyveleri yoğurt ile karıştırılmış hali verilebilir.

Halkımızda yanlış bilinen bir hususta, bebeğe ilk verilecek ek gıdanın cam püreden geçirilmiş meyve olmasıdır. Bebeğin sütünüzden sonra ilk tadacağı şeyin tatlı olması, daha sonra sebze almasını engelleyecek, ve şeker yüklü bir beslenme tarzına geçmesine neden yaratacaktır.

Ülkemizde artık birçok markette bulunabilen avokado bebekler için oldukça faydalı ve anne sütüne en yakın sebze olarak nitelendirilmektedir. Limon ve yoğurt ile inceltilerek bebeğinize verebilirsiniz.

Aynı şekilde buharda pişirilmiş havuç ve balkabağı da bebeğimize verebileceğimiz ilk besinlerdir.
Diğer tarif önerileri için..

No comments:

Post a Comment